• Maandag - Vrijdag: 8:30 - 17:00
  • Secretariaat: 059 41 42 21

Thoraxdrain

Een thoraxdrain of pleuradrain is een buis die in de borstholte wordt geplaatst, tussen de long en de borstkaswand.

thoraxdrainAfbeelding thoraxdrain

De bedoeling is om lucht en/of vocht tussen long en borstkaswand te evacueren.

Een thoraxdrain wordt bijna altijd geplaatst na een chirurgische ingreep in de borstkas en blijft 1 of meerdere dagen ter plaatse, naargelang de productie van vocht en lekkage van lucht.

Deze drain is aangesloten op een bak met een waterkolom of waterslot. Dit waterslot is een veiligheidsklep, die ervoor zorgt dat lucht uit de drain kan (van binnen naar buiten de patiënt), maar niet in de omgekeerde richting. Indien nodig kan ook negatieve druk op de bak worden aangebracht om de long nog beter te laten ontplooien.

Het plaatsen van een thoraxdrain kan ook een ingreep op zich zijn, waarbij deze handeling het probleem volledig oplost zonder andere chirurgische ingrepen. Dit kan het geval zijn bij een klaplong of pneumothorax. In dat geval wordt de thoraxdrain meestal ook onder plaatselijke verdoving geplaatst en is narcose dus niet noodzakelijk.

Thoraxdrains bestaan in allerlei vormen en maten.

Neem contact op

Een vraag, een opmerking ? Laat het ons weten, wij helpen u graag verder.

  • Gouwelozestraat 100
  • 8400 Oostende
  • 059 41 42 21

Over ons

De dienst chirurgie van het AZ Oostende is een samenwerking van 8 chirurgen. Zij worden bijgestaan door 4 chirurgen in opleiding, die assisteren tijdens de operaties en op de spoedgevallen meehelpen.