Sympathectomie betekent letterlijk “doorknippen en verwijderen van een stuk van de sympathische zenuw”.
De sympathische zenuw is een deel van het autonoom zenuwstelsel . Dit betekent dat ze niet door onze wil wordt aangestuurd. Ze staat onder andere in voor de regulatie van de huidtemperatuur. De nervus sympathicus zorgt er dus voor dat bij warmte de bloedvaatjes in de huid meer zullen openstaan en we dus meer warmte afgeven. Bij koude zullen de bloedvaatjes in de huid dichtknijpen. Ook bij emotionele situaties kan deze zenuw er onvrijwillig voor zorgen dat we gaan blozen of zweten. Bij overactivatie van deze zenuw kan dit leiden tot vervelende situaties van overmatig zweten of blozen.
Bij een thoracoscopische sympathectomie wordt via kijkoperatie of VATS (video assisted thoracoscopic surgery) in de oksel een stukje van deze zenuw verwijderd, waardoor de arm en het gelaat aan die zijde minder zweten of blozen. De ingreep kan gebeuren in dagziekenhuis of met 1 nacht verblijf.
Meestal is het probleem van overmatig zweten of blozen aan beide zijden. Gezien er voor een thoracoscopische sympathectomie tijdelijk een long moet platgelegd worden, zal de ingreep nooit aan beide zijden tegelijk worden uitgevoerd en zal er dus enkele weken tijd tussen beide ingrepen verlopen.
Mogelijke nevenwerkingen van de ingreep zijn onder andere een klaplong, waarbij tijdelijk een kleine thoraxdrain wordt ingebracht om dit te verhelpen. Zeldzaam kan het syndroom van Horner optreden, waarbij het bovenste ooglid wat lager hangt. Typisch gebeurt dit wanneer de eerste sympathische zenuwknoop wordt geraakt, maar gezien bij een thoracoscopische sympathectomie enkel de tweede en de derde sympathische zenuwknoop worden verwijderd, is dit effect meestal van tijdelijke aard. Als laatste, maar misschien wel belangrijkste neveneffect, dienen we het compensatoir zweten te vermelden, waarbij mensen meer gaan zweten op andere plaatsen, om eenzelfde hoeveelheid warmte van het lichaam te kunnen afgeven.
In sommige situaties waarbij er (vooral bij koud weer) gevoelloze en blauwpaarse of zelfs witte vingers ontstaan door een probleem met de kleine bloedvaatjes in de vingers, kan een sympathectomie ook een (tijdelijke) oplossing zijn. Dit wordt echter altijd eerst met de vaatchirurg overlegd.