• Maandag - Vrijdag: 8:30 - 17:00
  • Secretariaat: 059 41 42 21

Proctologie

Proctologie omvat het onderzoek van de aars en de endeldarm en zo nodig de behandeling van aandoeningen van aars of endeldarm.
 
Het proctologisch onderzoek begint met een grondige anamnese: de patiënt vertelt de arts zo duidelijk mogelijk welke ongemakken of pijnklachten hij heeft en beschrijft zo goed mogelijk eventuele afwijkingen. Preutsheid en schaamtegevoel zijn normale hinderpalen voor vele patiënten maar dienen overwonnen te worden ; de arts-proctoloog moet de nodige informatie krijgen om de juiste diagnose en behandeling te kunnen stellen.
 
Hierna volgt het klinisch onderzoek. 

De meest geschikte houding voor een goed proctologisch nazicht is de genupectorale of knie-elleboog houding: de patiënt neemt voorovergebogen plaats op de onderzoekstafel, steunend op de knieën en de ellebogen. Hoe holler de rug (buik zo veel mogelijk naar de onderzoekstafel), hoe beter de aars en de endeldarm onderzocht kunnen worden. Nog meer dan tijdens de anamnese moet de patiënt preutsheid en schaamtegevoel overwinnen, zodat hij goed ontspannen is. 

Er wordt gestart met de inspectie: de arts kijkt of er afwijkingen zijn thv de aars en er rond, zoals een zwelling, verkleuring, irritatie, fistelopening, ... Dan volgt de palpatie: met de vinger voelt de arts eerst uitwendig en de patiënt geeft aan of er pijn opgewekt wordt. 

Glijmiddel wordt aangebracht, waarna de vinger in de aars wordt gebracht: de 'ppa' of palpatio per anum. Soms kan de ppa niet worden uitgevoerd omdat dit te pijnlijk is of zou zijn. Toch is het een belangrijk onderzoek dat veel informatie levert, zodat de patiënt wordt aangemoedigd om dit onderzoek zo mogelijk toch te ondergaan. Na de ppa kan zo nodig een anuscopie volgen. Een korte buis wordt ingebracht zodat het anaal kanaal kan worden geïnspecteerd. 

De aanwezigheid van stoelgang kan dit onderzoek hinderen. Als het rectum (endeldarm) moet worden nagezien is een rectoscopie nodig. Hiervoor wordt meestal een lavement toegediend. 

 

PROCTOLOGISCHE AANDOENINGEN  

  • HEMORROÏDEN 
  • ANALE FISSUUR 
  • ANAAL ABCES 
  • ANALE FISTEL
  • SACROCOCCYGEALE CYSTE 

 

Meer info na operatie

Inwendige hemorroïdectomie
Hemorroïdectomie
Proctologie - operatie aan de aars

Neem contact op

Een vraag, een opmerking ? Laat het ons weten, wij helpen u graag verder.

  • Gouwelozestraat 100
  • 8400 Oostende
  • 059 41 42 21

Over ons

De dienst chirurgie van het AZ Damiaan te Oostende is een samenwerking van 7 chirurgen. Zij worden bijgestaan door 3 chirurgen in opleiding, die assisteren tijdens de operaties en op de spoedgevallen meehelpen.