De meest geschikte houding voor een goed proctologisch nazicht is de genupectorale of knie-elleboog houding: de patiënt neemt voorovergebogen plaats op de onderzoekstafel, steunend op de knieën en de ellebogen. Hoe holler de rug (buik zo veel mogelijk naar de onderzoekstafel), hoe beter de aars en de endeldarm onderzocht kunnen worden. Nog meer dan tijdens de anamnese moet de patiënt preutsheid en schaamtegevoel overwinnen, zodat hij goed ontspannen is.
Er wordt gestart met de inspectie: de arts kijkt of er afwijkingen zijn thv de aars en er rond, zoals een zwelling, verkleuring, irritatie, fistelopening, ... Dan volgt de palpatie: met de vinger voelt de arts eerst uitwendig en de patiënt geeft aan of er pijn opgewekt wordt.
Glijmiddel wordt aangebracht, waarna de vinger in de aars wordt gebracht: de 'ppa' of palpatio per anum. Soms kan de ppa niet worden uitgevoerd omdat dit te pijnlijk is of zou zijn. Toch is het een belangrijk onderzoek dat veel informatie levert, zodat de patiënt wordt aangemoedigd om dit onderzoek zo mogelijk toch te ondergaan. Na de ppa kan zo nodig een anuscopie volgen. Een korte buis wordt ingebracht zodat het anaal kanaal kan worden geïnspecteerd.
De aanwezigheid van stoelgang kan dit onderzoek hinderen. Als het rectum (endeldarm) moet worden nagezien is een rectoscopie nodig. Hiervoor wordt meestal een lavement toegediend.
PROCTOLOGISCHE AANDOENINGEN
- HEMORROÏDEN
- ANALE FISSUUR
- ANAAL ABCES
- ANALE FISTEL
- SACROCOCCYGEALE CYSTE
Meer info na operatie
Inwendige hemorroïdectomie
Hemorroïdectomie
Proctologie - operatie aan de aars