• Maandag - Vrijdag: 8:30 - 17:00
  • Secretariaat: 059 41 42 21

Longtumor - (VATS) lobectomie

Wanneer de diagnose van een kwaadaardige longtumor is gesteld d.m.v. bronchoscopie, biopsie of wigexcisie , dient deze tumor uiteraard behandeld te worden.

Wanneer de tumor zich in een vroegtijdig stadium bevindt - dit betekent dat de tumor niet te groot mag zijn en dat er geen uitzaaiingen in lymfeklieren (tenzij plaatselijk rond de tumor) of in andere organen mogen zijn - kan de patiënt in aanmerking komen voor chirurgische behandeling van de tumor.

De beste behandeling om de tumor te verwijderen is om de volledige longkwab te verwijderen met eveneens alle lymfeklierstations in de buurt (= lobectomie met lymfeklierevidement). De linker long bestaat uit twee kwabben en de rechter long uit drie kwabben

Longen
Afbeelding anatomie van de longen

Het verwijderen van een longkwab kan een forse vermindering van de long- en inspanningscapaciteit betekenen. Daarom moet de patiënt ook voldoende fit zijn. Hart- en longfunctie worden dan ook op voorhand nagekeken met specifieke testen.

Wanneer de voorwaarden voor het ondergaan van een lobectomie vervuld zijn, kan een dergelijke ingreep uitgevoerd worden. Bij voorkeur gebeurt dit via kijkoperatie of VATS (video assisted thoracoscopic surgery)  

 

VATSAfbeelding VATS

Hierbij wordt de volledige ingreep uitgevoerd via 2 incisies van een 3tal cm en een grotere incisie van een 8tal cm (waar door de longkwab verwijderd zal worden) (zie afbeelding VATS). De ribben worden niet gespreid, wat de ingreep minder pijnlijk maakt en het herstel sneller. 

Indien het niet mogelijk is om de lobectomie via kijkoperatie uit te voeren, zal een klassieke thoracotomie uitgevoerd worden met spreiden van de ribben.

 

Afbeelding thoracotomie

Bij een lobectomie worden meestal 1 of 2 thoraxdrains geplaatst, die snel (= binnen enkele dagen) kan/kunnen verwijderd worden. Er wordt ook altijd een pijnpomp geplaatst, die de eerste dagen door de patiënt zelf bediend kan worden. De hospitalisatieduur is afhankelijk van de algemene toestand van de patiënt en de soort ingreep (VATS of open), maar is meestal tussen de 5 en 10 dagen.

Belangrijkste complicaties die kunnen optreden zijn, zoals bij elke chirurgische ingreep, bloeding (waarvoor reeds tijdens de ingreep de juiste behandeling) en wondinfectie (waarvoor meestal antibiotica). Specifiek voor long- (en bij uitbreiding thorax-)ingrepen, is longontsteking een belangrijke complicatie. Daarom wordt maximaal aandacht besteed aan pijnstilling en kinesitherapie om patiënten postoperatief zo goed mogelijk te laten ademen ter preventie van deze complicatie. Ook een verlengd luchtlek behoort tot de nevenwerkingen. Dit betekent dat de wonde in de long niet voldoende geheeld is en lucht lekt naar de borstholte toe. Hierdoor kan een klaplong (link naar bestand klaplong te plaatsen) ontstaan en dienen thoraxdrains dus ter plaatse te blijven tot de long geheeld is.  

Neem contact op

Een vraag, een opmerking ? Laat het ons weten, wij helpen u graag verder.

  • Gouwelozestraat 100
  • 8400 Oostende
  • 059 41 42 21

Over ons

De dienst chirurgie van het AZ Oostende is een samenwerking van 8 chirurgen. Zij worden bijgestaan door 4 chirurgen in opleiding, die assisteren tijdens de operaties en op de spoedgevallen meehelpen.