• Maandag - Vrijdag: 8:30 - 17:00
  • Secretariaat: 059 41 42 21

Empyeem

“Empyeem” betekent letterlijk de opstapeling van etter of pus in een natuurlijke lichaamsholte. Dit in tegenstelling tot “abces”, wat de opstapeling van pus is in een niet-voorafbestaande holte.

Met “empyeem” bedoelen we eigenlijk bijna altijd een “pleura-empyeem”, of opstapeling van pus in de borstholte. 

De belangrijkste oorzaak van zo’n pleura-empyeem is een gecompliceerde longontsteking of “pneumonie” , waarbij de ontsteking buiten de long zelf treedt en zo de longvliezen en de borstholte aantast. Andere, minder frequente oorzaken van empyeem, kunnen problemen na bestraling of eerdere chirurgie zijn.

Bij een empyeem zijn er twee grote problemen voor de patiënt: enerzijds is er de ontsteking met pus in de holte, welke meestal onvoldoende met antibiotica kan verholpen worden. Anderzijds worden de longvliezen zo dik door de ontsteking, dat de long niet goed meer opent en dus geen zuurstof meer kan opnemen.

De behandeling van empyeem bestaat dan ook uit twee delen: enerzijds de evacuatie van pus uit de holte en anderzijds het verwijderen van de dikke schors of “cortex” op de long, ontstaan door de ontsteking van de longvliezen (= decorticatie).

Afhankelijk van de ernst van het empyeem wordt de behandeling aangepast: indien de longvliezen nog niet verdikt zijn, is het plaatsen van een “thoraxdrain” (meer info) soms voldoende. Bij een meer gevorderd stadium zal ook de “decorticatie” moeten gebeuren, hetzij via kijkoperatie of VATS (video assisted thoracoscopic surgery) of in een zeer gevorderd stadium via thoracotomie (meer info).

 

VATSAfbeelding VATS

De hospitalisatieduur bij een empyeem is afhankelijk van de ernst van het empyeem en dus van welk type ingreep werd toegepast en daarmee samengaand van hoe lang de thoraxdrain(s) noodzakelijk is/zijn en hoe lang antibiotica in het infuus dienen toegediend te worden. Meestal betreft het een aantal dagen tot een week. 

 

Neem contact op

Een vraag, een opmerking ? Laat het ons weten, wij helpen u graag verder.

  • Gouwelozestraat 100
  • 8400 Oostende
  • 059 41 42 21

Over ons

De dienst chirurgie van het AZ Damiaan te Oostende is een samenwerking van 7 chirurgen. Zij worden bijgestaan door 3 chirurgen in opleiding, die assisteren tijdens de operaties en op de spoedgevallen meehelpen.